BÉCSI MAGYAROK információs portálja

becsimagyarok.hu

Ügyintézés Bécsben

A Bécsben munkát vállalni szándékozó magyarok első és legfontosabb feladata a lehetséges munkahely megtalálása. Itt nagyon sokan baráti vagy ismeretségi kapcsolat alapján kezdik el, hiszen ez is egy jó megoldás lehet. A határok megszűnése után természetesen más lehtőségek is megnyiltak a munkavállalók számára. Alternativát jelentenek a különböző munkahely hirdetések és az ezzel foglalkozó nagy internetes portálok.


Ezek közül néhány:


europa.eu.int

Az egyik legkeresettebb uniós fenntartású web központ, ahol nagyon sok gyakorlati tanácsot is meg lehet találni.


ams.at

Az osztrák foglalkoztatási hivatal honlapja,szintén szerteágazó információ bázissal szolgálja a munkakeresőket továbbá letölthetö és nyomtatható formanyomtatványok is el vannak helyezve rajta.


További lehetőség a munkakeresésre elsősorban még magyarországról a munkaközvetitéssel foglalkozó nemzetközi cégek oldalainak böngészése. Álljon itt néhány közülük is:

IVENTA iventa.at
Osztrák munkaerö közvetitö cég. Irodái: Bécs, Budapest, Bratislava, Graz, Linz, Prága

Jobinfo jobinfo.hu
Nagyszerü magyar álláskeresö oldal, különösen érdekes lehet az "állások a nagyvilágban"

Jobkralle jobkralle.at
tematikusan kereshető adatbázis,nagyon jól használható a kereséshez.

Stepstone jobs.stepstone.at
Szintén tematikus keresési lehetőségekkel áll az állást, munkát keresők rendelkezésére.


A felsoroltakon kívül oldalunk folyamatosan böviti az itt bemutatott cégek sorát, szeretnénk ha a szolgáltatásokat igénybe vevők egy rövid minősitést küldenének nekünk a munkakereses@becsimagyarok.hu cimre, annak érdekében hogy minél több egyéni tapasztalatról tudjunk számot adni. Természetesen a tapasztalatok megosztására rendelkezésre áll fórumunk és levelezőlistánk is.
Ha sikeres volt a munkakeresés ,fontos tudnivaló hogy a munkáltatónak kell első alkalommal a munkavégzéssel kapcsolatos adminisztrációt intézni. Ami a munkavállaló feladata az annyi, hogy a munkavállalási irataival és a lakás bejelentővel célszerü felkeresni a lakás kerülete szerint illetékes elöljáróságot és bejelentkezni a lakásba. A kerületi hivatal cime megtalálható itt: wien.gv.at. Itt más fontos kérdésekre is válasz kapható az adott kerülettel kapcsolatban. Ha meg van a lakás érdemes az alap információkat innen összegyüjteni a további esetleges tenni valókkal kapcsolatban.
Fontos lehet még a személyi okmányok késöbbi cseréje (jogositvány). Ez szintén egyszerüen megoldható több információ itt: help.gv.at.
Időben körülbelül 2 hetet jelent és le kell adni a magyar jogositványt.
Fontos lehet még a kapcsolatfelvétel a szociális biztositóval ami körülbelül a magyar OEP funkcióját tölti, bár ez Ausztriában kicsit másképp müködik.Oldaluk itt található: sozialversicherung.at.


Itt az európai érvényességü E-card-al kapcsolatban és sok más a hétköznapi ügyeket érintő kérdésben találhatunk információkat. A magyar munkavállalók az ausztriai biztositásukkal természetesen magyarországon is jogosultak ellátásra, ám ennek biztositására mindenképpen fel kell keresni az ausztriai biztositót és itt egy E-106 mintájú nyomtatványt kell kitölteni.
Az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatosan rövidesen induló fórumunkban is magtalálhatóak lesznek az információk. Igyekszünk a lehető legpontosabb hirekkel szolgálni, de ha saját tapasztalat alapján új információ áll remdelkezésre azt örömmel várjuk a betegbiztositas@becsimagyarok.hu cimre. Természetesen közzététel céljából.
Nem kevésbé jelentős információ a mindennapokban a tankolás. Itt nagy segitség lehet: oeamtc.at. Az oldalon folyamatosan meg lehet találni a benzinkutak aktuális üzemanyag árait.
Nagyobb bevásárlásoknál jöhet jól a következő info: wes.at. Az oldal magáért beszél. Egyértelmü, könnyen kezelhető.
Ami szinte biztosan szükséges lesz a késöbbiekben, az a banki szolgáltatás. A legnagyobb pénzintézetek, sok fiókkal, könnyü elérhetőséggel, és internetes bankolási lehetőséggel:

BAWAG bawag.com
BA-CA ba-ca.com
Raiffeisen raiffeisen.at
Bank Burgenland (rendelkezik magyar leány bankkal is) bank-bgld.at
Erste Bank /Sparkasse sparkasse.at


Még több bank felkeresése itt: qualisteam.com


Az egyik legfontosabb dolog az ügyintézés során természetesen az elérhetőség. Segitségül néhány telefon szolgáltató fellelhetősége. Aktuális akcióikról is az alábbi linkeken érdemes tájékozódni.


bob.at vagy yesss.at, telering.at, t-mobile.at, one.at, a1.net, drei.at.


A bécsi hétköznapi élet során gykran lesz szükség különböző szakemberek segitségére, ebben nyújt segitséget levelezőlistánk és hamarosan elkészülő bécsi magyar szaknévsorunk.
Valószinüleg nagyon sok olyan kérdés felmerül a mindennapok során, amit itt nem tudtunk megválaszolni. Mivel nagyon sok emberrel kapcsolatban állunk, igy bármely kérdés esetén az info@becsimagyarok.hu email cimen adminisztrátoraink rendelkezésre állnak.

Lap tetejére   AMITISZ © 2008-2015 JOGI NYILATKOZAT   cultureweb