Az országát járó álruhás Mátyás király Bécsbe is eljött!

Mátyás király Vencser László igazgatónál
Mátyás király Vencser László igazgatónál

A Központi Szövetség rajzpályázata, az innsbrucki és a linzi magyarok márciusi megemlékezései, valamint az AMAPED mesemondó és szavalóversenye után, május 16-án ismét gyakran elhangzott Mátyás király neve az ausztriai magyarok körében, lévén, hogy ennek a szerdai napnak a délutánján Őfelsége, hű lantosa és krónikása kíséretében, személyesen is ellátogatott Bécs városába. Az itt töltött néhány órája alatt főleg a gyermekekkel való találkozást kereste.

Mint ismeretes, születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett, az emlékév lebonyolításával pedig a budapesti Magyarság Házát bízta meg. Ennek keretében több mint fél évezred elteltével, 2018. március 12-én az álruhás Mátyás király, hűséges kísérőjével, a Muzsikussal, ismét útra kelt, hogy minél több emberrel személyesen is találkozzon. Mivel álruhában, titokzatosan jár-kel, sohasem lehet tudni, hogy mikor és hol bukkan fel éppen. Leginkább iskolákat és óvodákat keres fel, de megfordult már színházban, szerkesztőségben, polgármesteri hivatalban, püspökségen, plébánián, fogadóban és másutt. Az utcán is gyakran beszédbe elegyedik a járókelőkkel. Úgy tervezi, hogy a tanév végéig összesen száznál is több helyre látogat el Kárpát-medence-szerte és azon túl. Lantosával együtt ajándékokkal és muzsikával kedveskednek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

Így vezetett hát el az álruhás Mátyás király útja május 16-án Bécsbe. Először a Pázmáneum rektorát, Varga János atyát kereste fel, majd az ausztriai idegen nyelvű pasztoráció országos igazgatóságának irodájába, Vencser László igazgatóhoz is bekopogott. Miután megebédelt az Ilona Stüberl-ben – eláruljuk: rántott fogasfilét fogyasztott – ellátogatott az AMAPED-be, ahol Mentsik Szilvia elnök, több pedagóguskollégája és sok-sok csillogó szemű, okos gyermek fogadta. – Egyik kisdiák meg is kérdezte Őfelségétől: „Nem túl modern neked ez a világ?” Kiderült, hogy de! – Mátyás király, hű lantosa és krónikása innen a Bécsi Magyar Iskolába igyekezett, ahol a legifjabb néptáncosokkal, majd Lengyel Melinda tanárnővel és az ő kedves tanítványaival váltott néhány szót.

Júniusban sem marad Mátyás király nélkül Bécs: rögtön a hónap elején, 2-án, szombaton este 18 órától a Stephansdom-ba Mátyás király-emlékmisére várja az érdeklődőket a Kaláka-Club és a Magyarság Háza. Kiss-Rigó László püspökkel koncelebrál majd Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök, Pál László kismartoni püspöki vikárius, Vencser László igazgató és Varga János, a Pázmáneum rektora. A zenei kíséretről a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara gondoskodik.

És ki tudja, milyen más meglepetéseket rejteget még az ősz…

Varga Gabriella

Fotók: Magyarság Háza