Harminc év, harminc vélemény – vendégeket kérdeztünk a bécsi Ilona Stüberl-ről

Ilona Stüberl étterem Bécs

Ilona Stüberl bejárata
Ilona Stüberl bejárata
Ilona Stüberl terasza
Ilona Stüberl terasza

A bécsi Ilona Stüberl magyar étterem története pontosan hatvan évvel ezelőtt kezdődött: az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után az osztrák fővárosban menedéket talált magyaroknak nyitotta meg 1957 őszén Somlai Mihály és felesége, Ilona. A német és más ajkú látogatók előtt is csakhamar igen nagy népszerűségre szert tett vendéglő életében három évtized múltán tulajdonosváltás következett be.

A belső tér átalakítása, a berendezés korszerűsítése után az Ilona Stüberl kapuja 1987 elején tárult ki újra a vendégek előtt.

Ilona Stüberl étterem
Ilona Stüberl étterem
Ilona Stüberl étterem Bécs
Ilona Stüberl étterem Bécs

Azóta e kicsiny magyar szigetnek Fodor Mária az új tulajdonosa, vezetője és lelke.

Ilona Stüberl Fodor Mária tulajdonos vezető
Ilona Stüberl étterem Bécs – Fodor Mária tulajdonos vezető

S hogy pontosan mit is jelent ő az Ilona Stüberl számára, az alábbi véleménycsokorból is kiderül, a harmincéves jubileum előtt ugyanis mi harminc vendég véleményével tisztelgünk. Íme!

1. Berei Mózes József, Pepe osztrák bajnok műkorcsolyázó, Bécs

„Mária olyan, mintha a nagynéném lenne. Még akkor is főz nekem mákos nudlit, ha az nincs az étlapon, főleg, ha verseny előtt állok. Évek óta ott ünneplem a születésnapomat, annyi vendéggel, ahány éves vagyok.”

2. Zsuffa Tünde író, Bécs

„A vendéglő egy biztos pont az életemben, sőt a bécsi életem szerves része, gyakran írtam ott a regényeimet. A falai között ugyanis megcsap a múlt szele. Alig van olyan hét, hogy ne térnék be oda. Nemcsak a hazai ízek, hanem a Máriához fűződő barátságom miatt is. Szinte már-már családtagok vagyunk egymásnak.”

3. Dr. Siposné Csajkovits Dóra családi vállalkozó, Budapest

„Jó néhány évvel ezelőtt mikuláskor három gyermekemmel és férjemmel Bécsben voltunk. Nagyon szeretjük Bécset, már hagyománnyá váltak a kis törpevakációk a gyerekekkel. Azóta már lakást is vettünk, így rengeteget vagyunk ott. Szóval, nagyon hideg volt, nagyon sok ember volt a városban és ebédelni szerettünk volna. Már vagy tíz étteremből küldtek el, hogy nincs hely, főleg, amikor látták a babakocsit és a három gyereket. A férjem mondta, hogy van itt egy kis magyar étterem, nézzük meg. Persze tele volt az is, és amikor már fordultam ki az ajtón, egy kedves szőke hölgy odajött hozzánk, és azt mondta, ha félóra alatt végzünk, nagyon szívesen leültet, de foglalás miatt tényleg csak félóránk van. Nagyon örültünk és be is fejeztük az ebédet félóra alatt. Olyan kedves és szeretetteljes kiszolgálásban volt részünk, mintha ezer éve ismertük volna egymást. Azóta is tart a barátságunk, bár nem egy országban élünk, de abban biztos vagyok, hogy ha segítségre lenne szükségem, Máriára bármikor számíthatnék. Gyerekeim is nagyon szeretik; ha nem megy a német lecke, tudják, Máriát, bármilyen késő is van, hívhatják, számíthatnak rá. Sőt a fiam Bécsben kérte meg a barátnője kezét, és kérdés nem volt, hol legyen az eljegyzési vacsora. Én egy háromgyerekes anyuka vagyok, aki a családjának szenteli az életét, és nagyon nagy elismeréssel, büszkeséggel figyelem, hogy egy ilyen vagány csaj, mint Mária, hogyan vezeti az éttermét, fáradságot nem ismerve. Még órákat tudnék írni, de a vége mindig az lenne, hogy nagyon nagy boldogsággal tölt el, hogy ismerjük Máriát és az Ilona Stüberl-t.”

4. Kovács László Attila szakács, Bécs

„Egy cseppnyi Magyarország Bécs szívében! Olyan fajta vendéglátással, ami már otthon is kuriózumnak számít. Vendégként érkezünk és barátokként távozunk. Nyílt, őszinte, sallangmentes vendéglátás! Nekem ezt jelenti Mária, Gábor, Attila és a többiek varázslata.”

5. Pelei Andrea tranzakció-menedzser (bank), Bécs

„Nekem az Ilona Stüberl kilenc évvel ezelőtt csempészte be magát a szívembe, nemcsak a mai napig nagyon finom, igazi magyaros és igényes ízeivel, hanem a vendégszeretetével, a melegséggel, amit az ember ottjártakor mindig megtapasztal és ami Mária egész lényéből fakad. Jó oda betérni, bekuckózni a férjemmel vagy a barátokkal és jólesően magyarnak érezni magam, finomságokat elköltve. Bár az Ilona Stüberl kicsi, remekül népszerűsíti a magyar konyhát és a magyar vendégszeretetet. Én így szeretem.”

6. Dr. Etelka & Michael Neumann nőgyógyász és szülész főorvosok, Bécs

„Az Ilona Stüberl nekem – és a férjemnek, aki bécsi születésű – egy darabka »otthon«, elképzelhetetlen  jó magyar ételekkel! A főnöknő (nekem húsz éve csak Mici)  kitűnő csapatával nemcsak egy kiváló vendéglátó, hanem idővel igazi barátnő, szinte testvér lett. Amikor az ember az étteremben ül, azt az érzést nem helyettesíti semmi!”

7. S. Csoma János költő, hírlapíró, Kecskemét/Bécs

„Amikor megérkeztem Bécsbe munkát keresni, Deák Ernő megemlítette, hogy egyik fia nyári diákmunkásként a Stadt Passau hajón dolgozik, így jelentkeztem oda magam is. Egy nyári szezon ideje alatt 1983-ban másfél hónapig mosogattam a hajón rendületlenül, szeretetben, jó hangulatú társaságban, egészen a hajó linzi téli kikötőbe helyezéséig. (Onnan nem is futott ki többé, »nyugdíjazták«.) Bécs és Passau között közlekedett, háromnapos volt az út és bizony nemegyszer 700-800 ember volt a fedélzetén. Az étterem tulajdonosa Somlai Miska bácsi volt; felesége és két lánya, Mária és Kati is ott tevékenykedett. Miska bácsi kellemes és szellemes ember volt. Amikor látta, hogy nagyon sok a munka, jött és segített a konyhában. Akkoriban már működött Bécsben az Ilona Stüberl, magyaros koszttal és kiszolgálással, ennek a vezetését vette át később Mária. Meg tudtak kapaszkodni, meg tudtak maradni Bécsben, ami nem könnyű dolog. Az Ilona máig nagyon kedvelt kisvendéglő.”

8. Deák Ernő történész, író, a Bécsi Napló főszerkesztője

„Az Ilonáról először Miska bácsi, az eredeti tulajdonos jut eszembe, aki ugyancsak emberségesen kezelte vendégeit. A mostani tulajdonos-vezetőt, Marikát a Passau hajóról ismerem, aki akkortájt fiatal lányként szolgált ott. Annyira beleszeretett ebbe a patinás vállalkozásba, hogy hozzánőtt és az Ilonát Bécs legrangosabb kisvendéglőjévé varázsolta. Ma Ilona és Marika szinonimák; az ő személye egyenesen fémjelzi az étterem légkörét, konyháját. Remek a konyha, udvarias a kiszolgálás, mégis egészen más, amikor a főnökasszony kissé merengőn megjelenik és tartózkodó barátságosan megszólítja a vendéget, kifejezve vele szembeni személyes érdeklődését. Az Ilona mindamellett hatvan év bécsi magyar történelem. Nemcsak a magyar konyha magyar rajongói, de a személyes kapcsolatok révén közelről és távolról rengeteg ember kötődik Ilona & Marikához.”

9. Varga János, a Pázmáneum rektora, Bécs

„Az Ilona Stüberl olyan hely és biztos pont Bécs nemzetközi forgatagában, ahová ismerősként térhetek be, ahol otthonosan érezhetem magam, házias ételeket fogyaszthatok, jó szavakat kapok, és büszke lehetek arra, hogy magyar vagyok. Olyan adagokat szoktak elém tenni, hogy mindig az az érzésem, velem itt kivételeznek, de aztán rájövök, hogy itt mindenki úgy érezheti, hogy éppen vele kivételeznek. A szeretet, amivel vendégül látják a betérőket – legyenek magyarok vagy külföldiek – túlmutat a tányér szélén, a Stüberl falán. Máriát annyira azonosítom az általa vezetett étteremmel, hogy többször majdnem Ilonának szólítottam, illetve az  Ilona Stüberl nevét többször az M betűnél keresem a telefonomban… Az Ilona Stüberl méltán hozzátartozik Bécs magyar nevezetességeihez.”

10. Wurst Erzsébet, a Kaláka-Club elnöke, Bécs

„Negyvenkilenc éve ismerem ezt a kicsi magyar sarkot, ahol otthon érzem magam, mert minden, nemcsak az ételek, hanem a környezet és a nyelv is magyar. Valamiképpen ezt érzem, amikor ott vagyok.”

11. Kolló Zsuzsanna, Bécs

„Tizenöt év hűség elég bizonyíték arra, hogy ide járok. Igazi magyarságot csempésznek a napjaimba!”

12. Csanádi Róbert könyvíró, fotós, Budapest

„Rögtön megragadt az a miliő, ami az Ilona Stüberl-ben tapasztalható. A hangulat, a remek ételek, a kitűnő, családias kiszolgálás, ahogyan Marika bánik a vendégekkel, ez mind-mind lenyűgöző. Készítettem is egy fotóalbumot, amit naponta megosztok a közösségi oldalon, így is segítve neki, bár igazán nincs szüksége erre, hisz’ az étteremben mindig teltház van és már szinte mindenhol ismerik a világban. És hát kell-e annál jobb reklám, mint amikor egy amerikai mondja az olasz barátjának, hogy ha Bécsben jársz, feltétlenül látogasd meg az Ilona Stüberl magyar éttermet a belvárosban…”

13. György János pincér, Bécs

„Hat éve élek Bécsben. Amikor rátaláltam az Ilona Stüberl-re, nagy öröm volt számomra, hogy itt ilyen is van és még a személyzet is magyar. Örömmel járunk oda, egy kis hazát varázsol a szívembe, és persze az ételek is nagyon finomak, családias a hangulat. A 2016-os foci Európa Bajnokság volt a legjobb élmény, amikor közösen élhettük át azt, ahogy nyert a magyar csapat.”

14. Schneider Gyöngyi Marianne bolttulajdonos, Bécs

„Nagyon sokat jelent nekem az Ilona Stüberl. Mária az egyik legjobb barátnőm, lassan tíz éve. Nekem is ott van egész közel üzletem. Az Ilona Stüberl-ben ismertem meg bécsi magyar barátnőimet, és még nagyon sok magyar ismeretséget kötöttem ott. Sok érdekes embert és életet meg lehet ott ismerni. És persze ne feledkezzünk még az ízekről sem! Már osztrák párommal is megkedveltettem, ő is szívesen jár oda.”

15. Sarkadi Márton szoftver-projektmenedzser, Mitterbach am Erlaufsee

„Nekem az első dolog, ami eszembe jut az Ilona Stüberl-ről, az a kiváló Jókai bableves és a Brassói aprópecsenye, ezekből akárhányszor tudnék enni. Meg is tettem ezt igen gyakran, amíg Bécsben éltem. Most már ritkán jutok oda, de ha Bécsben járok, mindig betérek Máriához egy sörre és egy Brassóira. Mindemellett nagyon hangulatos a hely, szeretem, hogy ilyen kicsi és otthonos. Ezen kívül engem sok emlék köt oda, hiszen egyetemista éveim alatt dolgoztam is Máriánál, innen az ismeretség. Immár tizenhat éve ismerem őt és az éttermet.”

16. Fetes Kata újságíró, Bécs

„Ha a vendég belép az Ilona Stüberl ajtaján, mosolyogva fogadják az alkalmazottak, épp úgy, mint Fodor Mária, a tulajdonosnő. Ez már alapvetően meghatározza a közérzetet. Nemcsak az enyémet, hanem azokét a külföldi, nem osztrák vendégekét is, akiket magammal viszek, vagy időhiány miatt csak egyszerűen odaküldök. Gyakran teszem ezt, mert úgy érzem, az ő ételeiken keresztül tudom legjobban megismertetni a magyar konyha nagyszerű ízvilágát. De ha az Ausztriában oly népszerű Márton napi liba pecsenyéjére vágyik baráti köröm, akkor magától értetődően Máriát hívjuk fel és az Ilona Stüberl-ben költjük el a libavacsorát. Finomabbat sehol sem tudnának készíteni, mert itt a vidám, közvetlen baráti beszélgetés, amit ottlétünk alatt Máriával és munkatársaival folytatunk, olyan különleges fűszer, mely máshol nem kapható. Egy évvel azután ismertem meg e kedves kicsiny éttermet, hogy Mária átvette és kissé saját lényéhez formálta azt, és azóta mindig különös szívmelengető érzés fog el, ha átlépem küszöbét.”

17. Lengyel Ferenc költő, a Bécsi Magyar Iskola tanára

„Mit mondhat az ember, ha Bécsben él, erről a bécsi magyar vendéglőről? Egyet, de azt jó szívvel: maga az a tény, hogy fennáll ennyi ideje – hatvan éve –, önmagáért beszél. Az Ilona Stüberl megteremtett egyfajta bécsi magyar konyhai hagyományt – és naponta élteti tovább. Minimális méretekben, incurka-pincurka helyen sok vendéget képes ellátni, és nem akárhol, hanem Bécs szívében. (Sok nagyobb méretű intézmény dicsekedne el szívesen azzal, hogy a Szent István templomtól ötpercnyi sétára helyezkedik el.) A kiszolgálók magyarok, de több nyelven beszélnek és viselkednek elegánsan a vendégekkel. Ja, hogy Marika? A legaranyosabb és -ügyesebb vendéglátós. Jön-megy, de észrevétlenül, és mindeközben mosolygós marad. Az sem kis dolog, hogy megvannak az osztrák törzsvendégeik, pedig azok nem járnak oda folyamatosan, ahol egyszer csalódtak. Az Ilona Stüberl-ben jól dolgoznak, minőség, áruválaszték és a kínálat egyediek, hangulatosak. Jólesik hozzájuk betérni, mintha egy kisváros óvárosában ülne le az ember egyet falatozni vagy kortyintani, esetleg mindkettőre. És távozáskor még kis figyelmességgel is meg-meglepnek.”

18. Kis Ibi ápoló, „magyar retro party”-szervező, Bécs

„Hét évvel ezelőtt, 2010-ben költöztem Bécsbe Villach-ból (Kärnten, Karintia). Munkám révén sokat jártam Bécs belvárosába, az 1. kerületbe, és kis idő elteltével rábukkantam az Ilona Stüberl-re. Azóta a fiammal, Ardelean Norberttel rendszeresen látogatjuk az éttermet, mely a családi ünneplések helyszínévé nőtte ki magát. A fiam harmincötödik születésnapját is ott ünnepeltük nemrég. Az étterem magyaros jellege és a magyaros ízek az otthont idézik számunkra. A tulajdonos, Fodor Mária közvetlensége, nyitottsága a vendégek felé rendkívül barátias és bizalomkeltő. Köszönjük, Marika!”

19. O. Szilvia, fordító, Bécs

„Tizenhét éve élek Bécsben, mindez idő alatt az Ilona Stüberl közelében volt a munkahelyem, így, mint csillag az égen, lett volna alkalmam a kis éttermet meglátogatni. Ez nem így volt hosszú évekig, merthogy magam is gyakran főzök magyaros ételeket, és úgy véltem, hogy bolond az, aki egy rakott krumpliért kemény valutával fizet, amikor azt egy gyerek is össze tudja dobni (ezt még mindig majdnem így hiszem…). Úgy kezdődött ismeretségem az étteremmel, hogy egy nyári délután belém kapott a kellemes görcs, hogy most zöldbab főzeléket ennék zónapörkölttel. Gondolkodás nélkül az Ilona Stüberl-be mentem. Kívánságom előadásakor a pincér megérezhette, hogy ez a matróna itt nem viccel, és kedvesen csak annyit mondott, hogy: Meglesz! Az igeidő sejtette, hogy kicsit várnom kell, de kivártam azt a kb. tizenöt percet, amikor is egy tökéletes zöldbabfőzeléket kispörkölttel tálaltak elém. Másik szép emlékem – ami azóta többször megismétlődött – a hirtelen, halászlé iránti kívánságom beteljesítése. Harcsával vagy belsőséggel, esetleg mindkettővel – mindig remek levest kap az ember az Ilona Stüberl-ben. Lehet, hogy egyszer a rakott krumplit is megrendelem?”

20. Józsa Márta könyvtáros és Reichstetter Péter háztechnikus, Bécs

„Az Ilona Stüberl egyedülálló magyar étterem Bécsben, amely igazán képviseli a magyar konyhát és a magyar ízeket. Megtalálható benne a szokásos magyar vendégszeretet és gasztronómiai hozzáértés. A hagyományos kellemes hangulat mellett igazi barátságos környezet fogad minket. A jó magyar konyha és minden igényt kielégítő kiszolgálás várja a kedves vendégeket. Köszönettel gondolunk a tulajdonosra, Fodor Máriára, hogy ilyen lelkiismeretesen vezeti az éttermet, ahol sok kellemes órát töltöttünk már el a barátainkkal. Gratulálunk az évfordulókhoz!”

21. Méhes Gábor, Zürich

„A majd ötvenévi emigráció alatt számtalanszor jártam Bécsben és minden alkalommal felkerestem az Ilona Stüberl-t. A pörkölt itt olyan, amilyennek egy pörkölt kell hogy legyen, a galuska pedig nem ragad össze, mint a legtöbb budapesti étteremben. A magyar ember szíve nagyot dobban, ha végignézi az étlapot és kipróbálja a tökéletesen elkészített magyar ételeket, amelyek rég megboldogult Nagymamám konyhájának ízeit juttatják eszembe. Az étterem hangulata és a személyzet, illetve a tulajdonos, ahogy a vendéget fogadja, a »boldog békeidőket« idézi fel. Remélem, még nagyon sokáig így marad, régi törzsvendégként lépek be mindig az étterembe, illetve nyáron az utca felőli kerthelyiségbe. A tulajdonos kedves hölgynek pedig további sok sikert kívánok az Ilona Stüberl-hez!

22. Sárdi Zoltán ingatlan-tanácsadó, Bécs

„A nyolcvanas évek elejétől egészen az osztrák állampolgárságom későbbi megszerzéséig, amikor nem mehettem haza Magyarországra, nekem mint balatoni gyereknek nagyon hiányzott a magyar konyha, és ebben a helyzetben, ebben a lelkiállapotban jó volt felkeresni az Ilona Stüberl-t, a teraszán találkozni a barátaimmal és új ismeretségeket szerezni. Azóta is minden hónapban legalább egyszer betérek egy-egy vacsorára az osztrák barátnőmmel, akinek szintén nagyon ízlenek a magyar konyha remekei. Kedvence például a tarhonya – merthogy az osztrákok ezt nem ismerik – marhapörkölttel vagy a somlói galuska. Gratulálok Máriának, hogy fenntartotta ezt a hagyományt, viszi tovább a magyar konyhát, nem megmásítva, nem újragondolva, nem újraálmodva: ez a pörkölt, ez a halászlé most is pontosan olyan, amilyen volt, nem tér el a hagyományoktól, és ez az, ami nekem tetszik. Nagyon örülök annak, hogy az Ilona Stüberl itt van. Rengeteg embert, magyart és nem magyart, küldök el ide, élőszóban éppúgy, mint a közösségi médián keresztül, és ameddig tehetem, én is vissza fogok járni ide.”

23. Odor Orsolya logisztikai asszisztens, Dunakeszi

„Máriát közvetve a nagybátyámon keresztül ismertem meg. Nagybátyám 25 évig élt Bécsben és heti rendszerességgel volt Máriáéknál, a honvágya így csökkent valamelyest, hogy magyar társaságban, magyar ételeket, italokat fogyaszthatott igen kedves fogadtatásban. Sajnos majd négy évvel ezelőtt agyvérzést kapott és napokig nem tudtunk róla semmit, ekkor tárcsáztam Mária számát, az étteremben hívtam, tud-e valamit a nagybátyámról, Feriről. Azelőtt is sok jót hallottam Máriáról és a vendégszeretetéről, de személyesen is tapasztaltam, mennyire kedves és segítőkész. Akkor találkoztam vele először, amikor Ferihez azonnal kiutaztam Bécsbe az AKH-ba. A kórház után felkerestem Máriát, mert sokat segített nekem mindenben. Szeretettel fogadott, és párja, Gábor is nagyon kedves volt. Havi rendszerességgel jártam ki Ferihez, mert sajnos három évig éber kómában volt, majd feladta a szervezete. Igyekeztem ilyenkor mindig Máriáékhoz is betérni, mert isteni ételekkel szolgáltak, de ami még fontosabb volt: mindig szeretettel fogadtak. Időközben megismertem az ott dolgozókat is, akik nagyon kedvesek, rengeteget tudtam meg Feriről is, jó kis sztorikat meséltek Máriáék a közös esti sörözésekről. Szinte mindig tele az étterem, amin nem is csodálkozom, mert mindenkihez van egy-két jó szavuk, egy kis finom magyar pálinkával egyetemben. Családias az étterem hangulata, rengeteg a visszatérő vendég. Aki egyszer volt, az biztos, máskor is jön. Ez alatt a pár év alatt jó barátnők lettünk Máriával. Rengeteget dolgozik azért, hogy sikeres legyen az étterem, maga szerzi be az alapanyagokat, mindennap ott van reggeltől éjszakáig. Igazi profi, ami a vendéglátást illeti, minden kedves vendéghez van jó szava, sokszor odaül az asztalokhoz beszélgetni, mivel a visszajáró vendégek mind imádják Őt. Az adagok jó nagyok, az ételek nagyon-nagyon finomak, mintha itthon ennénk. Én legjobban – mivel édesszájú vagyok – az Ilona Stüberl palacsintáját szeretem, házi lekvárral, isteni. Mária és a személyzet példaértékű lehetne minden vendéglátósnak, hogyan kell a vendégeket fogadni, kiszolgálni.”

24. Leitner Éva vállalkozó, Bécs

„Az Ilona Stüberl azoknak a bécsi magyaroknak, akiknek csillapíthatatlan honvágyuk támad hirtelen, azonnali enyhülést hoz. Ízletes ételeivel, átlagon felüli vendéglátással, Mária varázslatos személyiségével, nosztalgikus hangulatával egy rég letűnt kor szellemét idézi meg. Mint egy miniatűr monarchia, királynővel…”

25. Häller-Terényi Klára tanár, Bécs

„Mindig szívesen keresem fel ezt a kis éttermet Bécs szívében. Nemcsak remek konyhája, de a főnökasszony, Fodor Mária és a személyzet szívélyes karaktere is azt az érzést kelti fel az emberben, hogy hazai földre lépett. Magyar kurzusvezetőként éveken át látogattam a vendéglőt a csoportjaimmal, a tagok így duplán élvezték a nyelvgyakorlatot – a jó humorú pincér mindig türelemmel és készségesen vette fel a nyelvben még kevéssé járatos emberek rendeléseit is. Kívánom Máriának, hogy még hosszú éveken át vezethesse sikerrel hazai identitásunknak ezt az egyik alapkövét Bécsben.”

26. Dr. Gaber Éva belsőépítész, Bécs

„Az Ilona »szobácskája« egy számomra fantasztikus »család« működésének köszönhető, a szenzációs libamájuknak, a brassói aprópecsenyéjüknek és a szívüknek! Mindig a belvárosi látogatásaim végcélja…. Ha az ember a konyhába téved, a jó kedv és a humor veszi körül…. A férjem is az étterem megnyitása óta a vendégek között van, mai napig látogatja a »szobácskát«! Én pedig a barátnőmnek tudhatom a magyar konyha nagyasszonyát, Fodor Máriát!”

27. Györe Péter táncos, fitneszedző, Bécs

„Az Ilona Stüberl a belváros szívében, tulajdonképpen a Stefansplatzon van, ami tömegközlekedéssel bárhonnan gyorsan elérhető. A Stephansdom és a környéke amúgy is kötelező látványosság, így szinte útba is esik városnézéskor vagy a Kertnerstrasse-i bevásárlás után. Az ételek isteni finomak, a hazai ízeket tényleg 100%-ig képviselik. A palacsinta annyira jó, hogy talán még ilyet nem is ettem. Mária személyes, jó ismerősöm, nagyon kedves, igazi magyar vendéglátó. A vendégek nála mindig császárok. A tisztaság is csillagos ötös! Különösen jó, hogy halászlét is lehet kapni. Mindig szívesen térek vissza, és minden magyarnak ajánlom, aki magyar ételeket szeretne külföldön is enni, és minden nem magyarnak is, aki nem ismeri még a mi konyhánkat és vendéglátásunkat! Személyes élményem, amikor a Bécsi Opera egyik kórusénekesnőjének a lánybúcsúztatóján táncolhattam ott egy igazán művészetszerető és értő kis csapatnak. A vendéglőben amúgy sem ritkák az illusztris vendégek, de az idelátogatók általában is a kultúrát kedvelő, kellemes társaságot képviselnek, jó környezetet nyújtva egy pompás gasztronómiai élményhez.”

28. Kóbor Zoltán felszolgáló, Bécs

„Az Ilona Stüberl-be körülbelül öt éve járok. Számomra azért olyan szimpatikus a hely, mert otthon érzem magam, jó a kiszolgálás, kedves a személyzet és nem utolsósorban remekül főznek! Egy kedves emlék is fűz a helyhez, ami nem is olyan rég volt. Az étteremtől nem olyan messze dolgozom, én is vendéglátással foglalkozom. Egy nap csörög a munkahelyemen a telefon, egy közös törzsvendégünk volt, aki éppen Máriánál ebédelt és kíváncsi volt, hogy dolgozom-e, mert ha igen, meglátogat. Pár perc múlva megérkezett egy kis társasággal, kezében egy Ilona Stüberl-es szatyorral. A szatyorban babgulyás volt savanyúsággal és egy kis pálinka. Nagyszerű érzés volt. Ilyen nagylelkű, kedves emberrel még nem találkoztam, mint Mária!”

29. Benyó Máté autóversenyző, Diósd

„Körülbelül öt éve kerültem kapcsolatba az Ilona Stüberl étterem tulajdonosával, Fodor Máriával, egy kedves közös ismerősünk révén. 2013-tól kezdve minden évben segíti versenyzői pályafutásomat Marika, illetve az Ilona Stüberl. Mivel elsősorban a versenyzésem miatt sokat utazok, ezért sokszor megfordulok Bécsben is, és olyankor mindenképpen benézek az étterembe egy kellemes beszélgetésre vagy egy nagyszerű ebédre. Minden alkalommal magával ragad annak a kis bécsi magyar étteremnek a hangulata, illetve azok a fenséges magyar ízek. Amikor vendégként térek be, mindig hihetetlenül jó érzés azt tapasztalni, hogy Marikának, illetve az Ilona Stüberl többi dolgozójának is mindig van a vendégekhez pár kedves szavuk, illetve közöttük is remek az összhang. Örömmel látom azt is, hogy lassan a világ minden tájáról térnek be hozzájuk vendégek és az étterem megismerteti, illetve megszeretteti velük a magyar ízeket.”

30. Dr. Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója, Bécs

„Amikor Bécs központjában a Szentháromság-szoborral szemben nyíló Bräunerstrasse-ba befordulok – hiszen abban az utcában, néhány méterre az Ilona Stüberl-től van az irodám –, tekintetem a magyar vendéglő feliratára, a piros-fehér-zöld színekre vetül. Jó érzés ez számomra Bécs kellős közepén. De az is lélekemelő látvány, amikor a kis vendéglő előtt emberek várakoznak, hogy valamelyik asztal megüresedjen és ők is élvezhessék a finom ízeket. Néha én is betérek, hogy elfogyasszak egy Jókai bablevest, aminek az íze páratlan és felejthetetlen. Ritkán sikerül hasonló bablevest találnom magyarországi vendéglőkben. Az óriáspogácsa, amit az ebéd előtt tálalnak, szintén rendkívüli! És persze említenem kell a kedves kiszolgálást; a magyar szót, hiszen ott nemcsak a tulajdonos, Fodor Mária magyar, hanem a pincérek és a szakácsok is. Máriának mindenkihez van egy kedves szava, ö egy igazi, hivatásbeli vendéglátóipari vállalkozó. Bizonyára ezért van nála mindig teltház. Kívánom, hogy az Ilona Stüberl még hosszú évtizedeken át legyen magyar színfolt, a magyarság büszkesége Bécs központjában. Gratulálok a 30. és a 60. születésnaphoz!”

IlonaStüberl ajándekcsoki
Ilona Stüberl ajándekcsoki

Összeállította:

Varga Gabriella                                                                                                                                                 Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa (Ausztria)

Fotók: Csanádi Róbert