„Mi itt vagyunk” – Az Ilona Stüberl bécsi magyar étterem a kultúrák asztalánál

Az Ilona Stüberl bécsi magyar étterem a kultúrák asztalánál
Az Ilona Stüberl bécsi magyar étterem a kultúrák asztalánál

A kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapja, melyet az UNESCO világszervezet 2002 óta május 21-én ünnepel meg, lehetőséget biztosít és teremt arra, hogy a tagországok kormányai, döntéshozói, civil szervezetei, közösségei és szakemberei hirdessék a kulturális sokszínűség minden formáját, legyen szó szellemi vagy materiális örökségről, vagy a kulturális ipar termékeiről, szolgáltatásairól.

Bécsben május 24-én került sor a világnaphoz kapcsolódó kulturális esemény megünneplésére. A 9. kerületben a Fogadalmi templom (Votivkirche) előtt a Sigmund Freud Parkban 11. alkalommal mutatkoztak be azok az országok, akik asztalt kérhettek kulturális gazdagságuk. örökségük és sokszínűségük bemutatására. A rendezvény fővédnöke Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök volt.

A kulturális rendezvényen több mint 20 ország képviselői kínálták kulináris specialitásaikat. A nemzetközi művészek kulturális programmal szórakoztatták a látogatókat. Az előző évekhez hasonlóan több ezer látogató tekintette meg a rendezvényt. A rendezvényen a „nagyköveti vacsorán” a résztvevő nemzetek diplomatái is képviseltették magukat.

Civil szervezetként a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítását, hatékonyságát a Civilizációk Párbeszédének Kutatóintézete támogatja. Missziós küldetéseként a következőket fogalmazza meg: „Az inkluzív fejlődés értelmében vett előrehaladás lehetetlen a különböző kultúrák kölcsönös megértése nélkül. Ráadásul a globális változások és a bizonytalanság ellenére a tiszteleten és egyenlőségen alapuló nyitott párbeszéd elengedhetetlen. A „Civilizációk Párbeszéde” Kutatóintézet egy elkötelezett, kozmopolita csapatot egyesít, amely a párbeszédet a mindennapi életben éli meg. Hat területen elemzi a problémákat és konkrét javaslatokat dolgoz ki a politikai és üzleti döntéshozók számára. A kultúrák, hagyományok megismertetése, bemutatása a nagyközönség előtt küldetésének alapvető céljai közt található.”

A rendezvényen a következő országok képviseltették magukat: Magyarország, Argentína, Banglades, Burkina Faso, Bosznia-Hercegovina, Chile, India, Indonézia, Irak, Kolumbia, Macedónia, Montenegró, Mexikó, Nepál, Paraguay, Peru, Románia, Sri Lanka, Tibet, Venezuela.

Magyarországot a kultúrák asztalánál Fodor Mária által vezetett Ilona Stüberl magyar étterem képviselte. A vezető tulajdonos csapatát Hutka Gyöngyi, Soós Gábor, Szócsin Imre alkották, akik a látogatók számára a magyar konyha magyaros ételeit kínálták fel. A vendégek lecsót, tarhonyát, magyaros debreceni virslit fogyaszthattak. Kísérőként finom barackpálinkát, vörös bort vagy soproni sört kérhettek. A vendégek örömmel és jókedvvel távoztak a magyar asztaltól, hiszen kulináris élményeik igazán sajátosak voltak. Nagyon sokan dicsérték a magyar konyha ízvilágát, a kedves és szerető figyelmességet, amellyel Mária csapata fordult a vendégek felé. A személyesség a vendéglátó iparban is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Nélkülözhetetlen a kedvesség, a tapintat, a szolgáló szeretet a kiszolgálásban és figyelmességben. Ilyen tekintetben a csapat kiválóan állt helyt és sokak szívébe belopta magát. Mindezek mellett a rendezvényen részt vevő nemzetek számára sem ismeretlen a magyar történelem és kultúra. Ennek még jobb megismeréséhez járul hozzá a magyar gasztronómia ízvilága, amely kitüntetett helyet foglal el a kultúraközvetítés területén. Köszönjük Máriának és csapatának, valamint az Ilona Stüberl munkatársainak, hogy Bécsben mindig színvonalas fogadtatásban részesítenek minden hozzájuk betérő vendéget. Munkájukra Isten áldását kérjük és kívánjuk, hogy szolgáló szeretetük megtapasztalása által sokan megszeressék nemcsak a magyar ízeket, hanem a magyar embereket is. Magyarként nekünk is fontos helyünk és szerepünk van a kultúrák közötti párbeszéd megerősödésében, fejlődésének előmozdításában. Vendégszeretetünk, a párbeszédben való odahallgatásunk, a fejlődés és együttműködés területén foganatosított konkrét lépéseink a kultúrák közötti sokszínűség részeként pozitívan hatnak az egészre.

A rendezvény vidám háttér hangulatát a gasztronómia képviselete mellett a bemutatkozó országok népviseletbe öltözött táncosai, énekesei biztosították. Meggyőzősédem, hogy az ilyen rendezvények egy nemzet közös kincseiből mindig valami újat osztanak meg a látogatóknak, vendégeknek. Kívánom, hogy mindig legyünk büszke képviselői és közvetítői kultúránk örökségének, gazdagságának.

Ha hiányoznak a magyaros ízek Bécsben járva mindenképp ajánlatos felkeresnünk az Ilona Stüberl magyar éttermet, amelyet a Graben merőleges utcáján a Bräunerstraße 2. szám alatt találunk. Mindenkinek felejthetetlen élményeket kívánunk Bécs felfedezése során!

Fotó: Fodor Mária